
Illustration: Lea Hebsgaard Andersen
Underlig fisk
- om at forsvinde og komme til syne igen
“Liv og Fie er venner. Pludselig bliver Liv usynlig. Fie ser hende ikke. Findes Liv så ikke mere…?”
Sådan begynder Rebecca Bach-Lauritsens og Lea Hebsgaard Andersens lille hverdagsdrama Underlig fisk, der handler om Liv, som er bedsteveninde med Fie. Men en dag begynder Flora i deres klasse, og pist væk er Fie, og Liv føler sig usynlig og alene. Men så er der jo Louis…
Forløbet inviterer eleverne til at tænke over det at føle sig set eller overset, synlig eller usynlig, udenfor eller indenfor fællesskabet. Hver klasse får tilsendt en lille undre-æske med forskellige genstande, der kan bruges som afsæt i en indledende filosofisk samtale. Eleverne arbejder derefter med bogen Underlig fisk og præsenteres også for den bibelske fortælling om den udstødte tolder Zakæus. Med den som inspiration skal eleverne til sidst arbejde med skyggeteater, hvor de tegner og klipper figurer og med enkle materialer laver deres egen lille forestilling.
Målgruppe: 2.- 3. klasse
Fag: Kristendomskundskab og dansk
Lektioner: 6-8
Tid: September og skoleåret ud
Projektet indeholder: hjemmeside, lærervejledning, elevhæfter, et eksemplar til oplæsning af Underlig fisk, instruktionsvideo, materialer til skyggeteater samt en undre-æske med indhold til filosofisk samtale
Tilmeldingsfrist: 21. august
Materialet afleveres på skolen ca. 3 uger før projektstart

Illustration: Birgitte Ahlmann
Hvad laver præsten?
- i kristendom, myter og folketro
Hvad skal en præst egentlig tro og vide om Gud? Hvor tit har præsten sin præstekjole på? Og hvad synes præsten mon er det bedste ved jobbet?
Dette miniprojekt starter med besøg i den lokale kirke, hvor der sættes fokus på præstens job, der rummer livets yderpunkter fra vugge til grav. Her ser eleverne, hvordan kirken er indrettet, og hører om præstens opgaver ved bl.a. døbefonten: hvorfor kommer præsten fx vand på dåbsbarnets hoved? Ved alteret: hvorfor spiser de kristne brød og drikker vin, når de går til nadver? Og hvad er en prædiken?
Til sidst får hver elev et hæfte med hjem, så de kan lave en lille fagbog om præstens job og kirkens indretning. Forløbet afsluttes med et perspektiv ud til andre jobs og en snak om elevernes egne drømmejob.
Målgruppe: 1.- 3. klasse
Fag: Kristendomskundskab, dansk/uddannelse og job
Lektioner: 2-4
Tid: Oktober og skoleåret ud
Projektet indeholder: lærervejledning, elevhæfter samt kirkebesøg
Obligatorisk kirkebesøg
Tilmeldingsfrist: 21. august
Materialet afleveres på skolen ca. 3 uger før projektstart

Illustration: Zarah Juul
Jul i Grævlingeskoven
- med julekalender og aktiviteter
Julen er en højtid, som de fleste børn glæder sig til - og for mange hænger glæden sammen med dagligt at åbne en ny låge i julekalenderen.
Til dette juleprojekt er der udviklet en særlig julekalender med fine illustrationer af Zarah Juul. Hver skoledag i december måned åbner eleverne en låge og ser en juletradition illustreret – enten en religiøs eller folkelig tradition. Læreren læser også et kapitel højt fra den tilhørende fortælling Jul i Grævlingeskoven, som handler om Sofie og Peter, sure Postmand Mortensen og ikke mindst om julemagi.
I materialet er der forslag til juleaktiviteter, som hænger sammen med dagens tradition. Eleverne skal også lære at synge nogle af de kendte og elskede julesalmer bl.a. Et barn er født i Betlehem.
Målgruppe: 1.- 4.klasse
Fag: Kristendomskundskab og dansk
Lektioner: 6-8 eller bruge en lektion hver skoledag i december
Tid: December
Projektet indeholder: Undervisningsoplæg med lærervejledning, baggrundsmateriale og elevopgaver, julekalender og konvolutter med aktiviteter.
Valgmulighed: Hver skoledag i december måned kan læreren vælge at indlede dagen med en lektion omkring julekalenderen eller ”nøjes med” at læse dagens fortælling eller synge en julesalme.
Tilmeldingsfrist: 21. august
Materialet afleveres på skolen ca. 3 uger før projektstart

Illustration: Rikke Ahm
Fuglen har rede
- Grundtvigs salmer
I dette projekt er fuglen i fokus. Eleverne arbejder med de poetiske billeder, der knytter sig til N.F.S. Grundtvigs salmeunivers: den svævende, den ubekymrede, den legende, den frie fugl.
Ud over at få en introduktion til Grundtvig og viden om salmen som genre, arbejder eleverne med fugle-metaforen gennem fællessang og fortælling.
Musikalsk lærer eleverne fire salmemelodier at kende: Lille Guds barn, Nu falmer skoven, Alt hvad som fuglevinger fik og Fuglen har rede og ræven har grav.
De tilmeldte klasser bliver efter “først til mølle-princippet” inviteret til koncert. Her skal de både slå ørerne ud, men også selv synge med af fuld hals på de vers, som de har øvet hjemme på skolen. Musikerne Sille Grønberg og Palle Windfelt har stor sans for at inddrage eleverne i den musikalske poesi. Tilmeldte klasser modtager alle lydfiler, indspillet af Sille og Palle, som kan bruges, når I øver salmerne.
Målgruppe: 1.-3. klasse
Fag: Kristendomskundskab, dansk og musik
Lektioner: 6-10
Tid: Januar og skoleåret ud
Koncert: 27. februar kl. 9-10 og 10.30-11.30 i Ordrup Kirke, Kirkevej 2, Charlottenlund
Efter ”først til mølle-princippet”
Projektet indeholder: Lærervejledning med højtlæsningstekster og baggrundsmateriale, elevhæfter samt musikfiler til salmerne indspillet af Sille og Palle til øvning i klassen.
Tilmeldingsfrist: 21. august
Materialet afleveres på skolen ca. 3 uger før projektstart